Olika områden där du kan halka in på ett bananskal

Blogg

De flesta yrkesområden idag kräver någon typ av förplanering eller utbildning. Det är således svårt att av ren tur finna sin väg fram på arbetsmarknaden. Detta är dock inte omöjligt, då det fortfarande existerar de jobb där du av ren tur kan halka in på ett bananskal. Vare sig du sysslar med något av en hobby vilket sedan leder till anställning eller har rena turen med dig, finns det möjligheter till att bli något du inte tänkt på eller planerat för. Du finner fyra exempel på dessa yrken här nedan.

När turen och opportunism bär vägen

Vi kan alla inte göra vad vi vill. Det finns alltid begränsningar på vilka jobb som är tillgängliga eller ej. Något som dock är mycket ovanligt är att du av rena turen eller av en händelse råkar hamna i en viss typ av arbete. Detta kan då kallas för att man halkat in i sin bransch på ett bananskal. Det är dock inte en god idé att förlita sig på turen för sina framtida arbetsutsikter.

Men det händer som sagt. Här syftar vi dock inte på engångsföreteelser såsom att vinna stort hos ett casino utan svensk licens, utan mer anställningar. Vanligaste typen av de yrken du lyckas få genom en god dos tur har en mer kreativ toning. Du kan alltså hamna i ett scenario där du finner dig en anställning tack vare att du erbjuder något underhållande.

Detta säger visserligen inte att de som arbetar inom underhållningsindustrin inte har lagt ner mycket energi för att nå dit. Dock är det ett typexempel på jobb där man kan nå framgångar genom att ha turen på sin sida. Nedan har vi valt ut fyra sektorer av arbete eller inkomstkällor som du kan råka hamna igenom att ha frufortuna på din sida.

Områden du kan hamna i utan ansträngning

  • Skådespeleri
  • Radio och Tv
  • Content-kreatör
  • Investeringar

Skådespeleri

Skådespeleri är ytterligare ett av de yrken där du bara av ren tur kan komma att bli ett välkänt ansikte. Visserligen har många skådespelare idag en längre bakgrund i framträdande på scenen. Det finns bland annat linjer på såväl gymnasier som högskolor där du kan finslipa dina skådespelartalanger.

Det är dock inte givet att du behöver ha gått en av dessa för att bli skådis. Det finns många berättelser där ute om personer som blivit rekryterade både till film- och Tv-program, trots att de inte har en repertoar som uppträdare på scen.

Det kan särskilt vara ett faktum i reklamfilmer, där de som regisserar videon gärna ser genuina arbetare framför kameran. Det kan handla om allt från installation av en solcellsfontän till kontorsarbete eller matlagning. Är du kunnig samt lite fotogenisk, kan du snabbt finna dig på rollistan som skådis.

Radio och Tv

Många talanger som du idag finner inom både radio och Tv hamnade där mycket på grund av tur. Detta gäller dock inte alla genrer av dessa medieformat. Om du önskar vara med på tex. nyheterna och dylikt, krävs det ofta arbete genom en journalistutbildning på högre instans.

Dock kan du finna en plats i mer kulturrelaterade program och projekt enbart genom din karaktär. Om du tittar på några av de mest kända komikerna och programledarna inom denna genre, bär många inte på någon utbildning som skulle ha lett dem till Tv-apparaten eller radiostationen. Detta är således ett typiskt yrke som du kan komma att halka in i.

Content-kreatör

Du kommer även finna att de som är content-kreatörer vanligtvis inte har en utbildning eller längre bakgrund i det innan de gör succé. Det här är möjligen ett av de yrken som är mest beroende av turen, vilket gör det till ett primärt exempel på jobb du kan halka in i på ett bananskal.

Idag finner man tiotusentals personer världen över som lever på att skapa material, eller ”content” som det modernt kallas, till sociala medier. Youtube är ett typexempel, men på senare dagar har även plattformar såsom Instagram och TikTok blivit populära.

För att lyckas inom det här området behöver du främst ha en tilltalande personlighet. Du behöver även ha goda idéer på saker att göra samt kunna läsa av trender på ett effektivt sätt. Sedan krävs enbart en kamera eller dylikt för att du skall bereda väg för en karriär som content-kreatör. Om du lyckas bli riktigt bra kan även det betyda stora pengar i kassan.

Investeringar

Sist men inte minst har vi ett område som vanligtvis kräver lika mycket tur som kunskap. Dock kan du även finna dig bli en lyckad investerare utan att vara en expert. De olika marknaderna som existerar idag svänger ständigt av och an. Många som tex. var tidiga med att investera i starka kryptovalutor står idag som multimiljonärer tack vare hur saker och ting utvecklade sig.

Ett filmexempel på när man lyckas halka in som en toppinvesterare är från Tom Hanks-filmen Forrest Gump. Där investerar huvudkaraktären i vad han tror är ett ”frukt-bolag”, vilket senare visar sig vara Apple. Nu är detta visserligen ett fiktivt exempel, men visar på att du genom ren och skär tur kan komma bli framgångsrik genom att investera på marknaden.