Philip föddes på den grekiska ön Korfu den 10 juni 1921. Hans mamma var Alice av Battenberg och pappan var Andreas av Grekland och Danmark. Det betydde att Philip var prins av både Danmark och Grekland. I och med det var han också släkt med andra kungahus i Europa, bland annat samtliga i Norden, vilket inkluderar Sverige.
Han var i tillägg släkt med de danska och grekiska kungahusen via Andreas och var med i respektive tronföljd. Den första tiden spenderade familjen i Grekland men de var tvungna att fly till Frankrike när han fortfarande var mycket liten. Det var den dåvarande kungen Georg den femte av England som såg till att evakuera hela familjen med hjälp av den engelska flottan.
Philip började i skolan The Elms som ligger i Paris och blev tidigt känd för sin personlighet och han var folkkär och jordad. Även om han blev känd för sina uttalanden, vilka ibland också skapade en del artiklar i tidningar och på nyheterna.
Prins Philip träffar Elizabeth
Prinsessan Elizabeth träffade Philip redan 1934, när hon precis hade blivit tonåring och de har haft kontakt med varandra sedan dess. Det var Elizabeth som började skriva brev till Philip och efter en lång tids brevväxling godkände Georg att de skulle få gifta sig. Till slut friade Philip till Elizabeth 1946. De var då 20 respektive 24 år gamla.
Inför äktenskapet avsade sig Philip sina prinstitlar i Danmark och Grekland och valde att ta sitt nya efternamn Mountbatten. Dels för att mammans efternamn Battenberg hade en tysk klang, vilket inte var helt vad Storbritannien behövde vid den tiden.
Ett kungligt bröllop stod redan den 20 november 1947 och hon blir drottning av England i februari 1952. Efter att ha varit drottning i fyra år får de sitt första barn Charles och strax därefter kommer prinsessan Anne. Hans och drottning Elizabeths barn kronprins Charles, prinsessan Anne, prins Andrew, hertigen av York och Prins Edward, greven av Wessex.
Philip lämnade flottan 1951 för att fullfölja sina åtaganden i kungahuset. Därefter var han mycket aktiv och engagerad bland annat i sport, miljö och utbildning. Det var främst hästsporter som var hans stora intresse. Han var dessutom antingen medlem, representant eller ordförande i långt mer än 700 olika internationella organisationer.
Prins Charles och Diana
Philip Mountbatten hade alltid en bra relation till Diana och det var han som var drivande i att de skulle gifta sig. Efter tio år gungade det rejält varpå Charles och Diana närmade sig en skilsmässa trots att Diana redan hade fått deras två prinsar, William och Harry.
När skilsmässan var ett faktum höll Philip och Diana kontakten via brev och han stöttade henne. Däremot är det oklart hur deras kontakt såg ut efter den uppmärksamhet som Diana fick från skvallermedia.
Prinsarna William, Harry och Prins Philip
Prins Harry och Prins William stod hela tiden kvar under Philips beskydd efter att deras mamma hade avlidit. Till exempel på Dianas begravning som inte Philip egentligen skulle vara med på, gick han ändå med i processionen för att stötta barnbarnet William.
Sjukdomar och bortgång
Det är inte vanligt att kungahus pratar om sjukdomar eller annat som rör hälsan. Men när Philip hade haft en rad täta sjukhusbesök under 2010 började media diskutera om han hade cancer. Det här var en av de få gångerna hovet kommenterade något som rörde familjens mest privata aspekter, genom att dementera.
Philip var ingen ungdom när han 97 år gammal råkade ut för en trafikolycka när han körde och klarade sig utan några större skador. Det var också andra inblandade som fick lindrigare skador men blev ändå förda till sjukhus. Philip fortsatte att köra bil inne på slottets område ända fram till två år innan sin bortgång.
Bud om Prins Philip Mountbatten död i april 2021
Philip avled i april 2021 till följd av sjukdom. Han genomgick en hjärtoperation och var kvar på sjukhus under en tid. Men efter en tids komplikationer fick han somna in i hemmet med sin familj närvarande. Då hade han hunnit bli nästan 100 år gammal.
Philip var med det den längsta aktiva kungligheten i världen. Elizabeth satt vid hans sida hela tiden och har efteråt beskrivit hans död som att han lämnat efter sig ett stort tomrum i livet.
Sänds Philips begravning på TV?
Det är inte en så konstig fråga egentligen. Philip fick däremot en vanlig ceremoniel begravning istället för den brukliga statsbegravningen som är det vanliga. Begravningen var i St Georges kapell och den blev också direktsänd över hela världen, bland annat på SVT Play och TV4 och det går fortfarande att se den begravningen för den som vill.
I Sverige blev det även en gudstjänst till minne av Prins Philip där bland annat representanter från den brittiska kungafamiljen deltog. Men också representanter från några av de alla organisationer Philip engagerat sig i.