Zoo

Ystads djurpark – med risk för livet

Blogg

Visst är det kul att gå på djurpark. Att komma riktigt nära exotiska djur som alligatorer och surikater. Att titta på när lemurerna får mat. Eller att få komma in i hägnet och klappa getterna. Allt detta kan du göra i Sveriges sydligaste djurpark – Ystad djurpark.

Kort info om Ystad djurpark:

AdressGamla Lundavägen 514, Skårby, Ystad
ChefÄkta paret Ingemar och Christina Knutsson
Yta240 000 m2
DjurNordiska och exotiska däggdjur, fåglar, reptiler och smådjur
ÖppetMaj till och med oktober

Ta buss till Ystads djurpark

Även den som inte har bil kan ta sig till Ystads djurpark. Det är Skånetrafiken som trafikerar linjerna och du kan ta tåget från Malmö C, för att byta till buss på Skurups station. Sen är det bara att hoppa av vid hållplats Ystad djurpark. Hela resan tar ungefär en timme.

Ystads djurpark – struts och mycket annat

En del som planerar för en djurparksutflykt i Skåne ställer sig säkert frågan “ska vi ta Ystads djurpark eller Skånes djurpark”. Båda djurparkerna är trevliga på sitt sätt, men om du vill se struts så är det Ystads djurpark som gäller. Skånes djurpark satsar nämligen endast på att visa upp nordiska djur, och än så länge har inte strutsen migrerat till Norden, klimatförändringar till trots.

På Ystads djurpark hittar du mängder av olika djurarter från många olika delar av världen. Det finns allt ifrån pilgiftsgrodor till bisonoxar. Det är också enkelt att ta sig runt, både till fots med eller utan barnvagn, eller i rullstol. De flesta djur är dessutom oftast lätta att få syn på, trots att de ha väl tilltagna burar och hägn. (Det finns väl inte mycket tråkigare än att spendera en inträdesavgift för att sen traska runt och inte se någonting.)

Fler exempel på djur som du hittar i Ystads djurpark:

 • Angoraget
 • Fågelspindel
 • Elandantilop
 • Jak
 • Kapybara
 • Lejontamarin
 • Minigris
 • Påfågel
 • Serval
 • Wallaby
 • Zebra

Ha kul på Ystads djurparks bad

Det är inte bara alligatorer som gillar vatten. Även parkens mänskliga besökare kan svalka sig och leka i en av de två uppvärmda poolerna. Lugn, alligatorerna har sitt eget bad och det är ingen risk att de skulle förvilla sig till badpoolerna. Men den som vill vara helt säker håller sig kanske på land. Det finns nämligen inte mindre än sju lekplatser att roa sig på.

Efter badet blir ni säkert hungriga och då kan det vara bra att ha spanat var man kan äta. Grillat eller köttbullar i caféet, och så en glass efter det kanske. Den som är förberedd och har tagit med sig egen utflyktsmat hittar också många ställen i parken där det går bra att slå sig ned med egen matsäck.

Läger i Ystads djurpark

Den som är mellan sex och tio år och som är extra glad i djur kan skämmas bort med ett eftermiddagsläger i djurparken. Då får man komma in bakom kulisserna och se hur det går till att sköta djuren. En glass ingår förstås också i priset.

Även den som är lite äldre kan få möjlighet att komma riktigt nära vissa av djuren. För att göra detta så bokar man in sig på Guidad tur eller Djurmöte. Ett alternativ som även passar vuxna är Kvällsguidningen, där man får njuta av god mat från grillen och sen får en magisk kvällstur bland alla djuren.

Man kan faktiskt också få chansen att bli djurvårdare för en dag i Ystads djurpark. En fantastisk chans att prova på yrket för den tonåring som tänker sig ett sommarjobb eller riktigt jobb inom djurskötsel.

Utbildning vid Ystads djurpark

På tal om jobb och att lära sig, om dagen som djurvårdare ger mersmak så kan tonåringen få chansen att vara på Ystads djurpark i ett helt år sammanlagt för att utbilda sig på riktigt. Det är Ystad Gymnasium som samarbetar med Ystads djurpark – elever som går utbildning inom naturbruk får ta del av både praktik och teori i djurparken.

Så ett tips innan du åter dit med dina snart-tonåringar, fundera över om du vill att de ska utbilda sig och arbeta inom djurskötsel. Möjligheten att de vill det är nämligen stor när barnen får ta del av allt det fantastiska som Ystad djurpark erbjuder. Detta är den enda “risk för livet” som finns när man besöker Ystads djurpark – risken att man blir fast för livet och börjar arbeta med djur.