Author

Denise Rudberg – en deckarförfattare med elegans!

Blogg

Få författare passar så bra in i genren “eleganta deckarförfattare” som Denise Rudberg. Denise har en lång och framgångsrik karriär bakom sig som författare av böcker som rör sig lika delar i eleganta överklassmiljöer, personliga tragedier, det historiska Stockholm och skumma miljöer fyllda med hemska brott. 

Denise Rudberg är en av våra mest lästa författare idag, med flera populära bokserier. Med ett trettiotal böcker och över 4 miljoner sålda exemplar är det många som väntar på den senaste boken från Denise. Väntan blir sällan särskilt lång. Deckardrottningen är nämligen mycket produktiv!

Denise Rudberg bor och verkar med man och barn på Östermalm

Denise Rudberg bor med sin man och sina barn på Östermalm i Stockholm. Det här är också platsen som Denise Rudberg växte upp på, som dotter till reklamchefen Åke Rudberg och kontoristen Doris-Marga Rudberg. Östermalm har präglat Denises liv, precis som det i allra högsta grad har präglat hennes böcker. 

Många av historierna som Denise Rudberg har komponerat rör sig i Stockholmsmiljö på Östermalm. I hennes böcker finns något av en vurm blandad med en förundran och skepsis till den överklassmiljö som är en del av Östermalms själ. 

En hel bokserie, Kontrahenterna, handlar om ett historiskt Östermalm och den signalspaning som fördes på platsen under andra världskriget. Signalspaning som i stor utsträckning sköttes av kvinnor. 

Denise Rudbergs mest kända böcker

Denise Rudberg fick en strålande debut år 2000 med boken Väninnan. Därefter följde en serie av böcker som var särskilt inriktade på kvinnor och ungdomar. Flera av böckerna blev uppskattade, men Rudbergs verkliga genombrott kom när hon bytte fokus och började skriva deckare. 

Rudbergs deckare rör sig ofta i överklassmiljöer och hon kallar själv genren för “elegant crime”. Vill man få en bred och varierad bild av Denise Rudberg som författare kan man läsa eller lyssna på:

  • Väninnan, 2010 – Rudbergs debutroman.
  • Marianne Jidhoff-serien – Rudbergs romaner om förundersökningsledaren och hjältinnan med de lite udda vanorna.
  • Sviten, 2019 – en radioföljetong om ett mord på en ung flicka på ett hotell.
  • Kontrahenterna – Rudbergs historiska drama om signalspaning på Östermalm under andra världskriget. 
  • Sommarprat 2021 – Rudberg är sommarvärd i Sveriges Radio. 

Av alla Denise Rudbergs många böcker har just delarna i serien Kontrahenterna sålt otroligt bra. Ett bra boktips för den som gillar spänningsromaner i en historisk miljö.

Denise Rudberg levererar en annorlunda deckarstil som berör

Sverige har en väldigt stor och levande deckarscen, med många författare och läsare som tillsammans håller genren mer levande än i de flesta andra länder. Samtidigt är det nästan en mättnad av deckare i de svenska folkhemmen. En författare behöver komma med något mycket nytt och fräscht för att kunna stå ut i mängden och skapa sig en liten nisch i litteraturmyllret. 

Det har Denise Rudberg lyckats med. Böckerna om den något märkliga förundersökningsledaren Marianne Jidhoff slog ner som en bomb, och var fullkomligt omöjliga för deckarentusiasterna att värja sig mot. Marianne Jidhoff är åklagaren som vid dryga 50 år och efter sin makes död bestämmer sig för att återgå till arbetet vid åklagarmyndigheten. 

Denise Rudbergs Marianne Jidhoff

Marianne Jidhoff är tuff och mjuk. Skrattar, men kan ryta i när det behövs. Äter tryffelchoklad, men kan också röka en cigarill när hon känner för det. Marianne är en människa med alla de fel och brister som en vanlig person har, och samtidigt en alldeles lysande förundersökningsledare. Få hjälteporträtt är så levande som det vi möter i Denise Rudbergs böcker. 

Serien om Marianne Jidhoff har 12 böcker i skrivande stund, men varför inte ta dem i tur och ordning. Börja med de fem första: 

  • Ett litet snedsprång
  • Två gånger är en vana
  • Bara tre kan leka så
  • Mellan fyra ögon
  • När klockan slår fem

Tycker man det är bra, då är det bara att hugga in på de återstående sju böckerna. Fler lär det bli, får vi hoppas!

Ska Denise Rudberg skapa ännu en ny genre på den svenska litteraturhimlen?

Ska man beskriva Denise Rudbergs författarstil så ligger ord som unik, extraordinär och annorlunda nära till hands. Denise har flera gånger valt att sadla om bland genrerna, och i den senaste serien Kontrahenterna visar hon att hon inte tänker sitta still i båten. Vi kan nog vänta oss fler böcker som präglas av det Östermalm Rudberg andats hela sitt liv. I Denise Rudbergs senaste bok om Marianne Jidhoff, De första tolv, slås nya dörrar upp till slutna rum i Stockholms överklassmiljöer. Här verkar det alltid finnas mer att hämta!

Men säkert kommer vi också få se hur Denise Rudberg ännu en gång växlar fot och kastar sig in på nya litterära fält. Det är nog ingen som misstycker, snarare tvärtom. Det verkar som om Rudberg alltid lyckas hitta nya vinklar, nya perspektiv på de genrer som hon besöker. Dessutom lyckas Rudberg ge böckerna ett kvinnligt fokus, utan att skriva läsaren på näsan. Denise Rudbergs böcker är inte bara underhållande, de är viktiga normbrytare.