Så väljer du rätt hagelgevär inför jakten

Blogg guider Hobby

Hagelgeväret är ett vanligt vapen vid jakt på fågel och småvilt. Det är av den anledningen att ett hagelgevär avfyrar en svärm av metallhagel och det gör det lättare att träffa än med ett kulgevär. De är också ett vapen jägare använder vid jakt på rådjur. Om du vill ha en prisvärd hagelbock finns det många alternativ att välja mellan. Det finns även många test där du kan hitta bästa hagelgeväret på marknaden.

Vilket skjutavstånd som är effektivt med en hagelbössa varierar beroende på vilket vapen och ammunition du använder. 20 till 35 meter är det vanligaste. Maxavstånd vid jakt på rådjur är dock 25 meter.

Du kan använda både grovt och fint hagel till ditt hagelgevär. Du ska anpassa det utifrån vad du jagar och från vilket avstånd du jagar.

Målsättningen är minimal köttförstöring och en knall-och-fall-verkan på djuret.

Olika typer av hagelgevär

Det finns olika sorters hagelgevär du kan välja mellan och med olika antal pipor. Idag är det ovanligt med hagelbössor av brytmodell med endast en pipa. Hagelgevär med en pipa och magasin har dock blivit vanligare idag. Det finns också dubbelpipiga brytvapen som antingen kan ha piporna bredvid varandra eller ovanpå varandra. Några hagelbössor har också tre pipor, vilket kallas drilling. Du får inte ha avsågade hagelgevär i Sverige eftersom de inte anses ha någon legitim funktion. De är förbjudna eftersom de enbart har en funktion för kriminella, då de är enkla att dölja.

För mer information, besök hagelgevären.se.

Ammunition till hagelgevär

Allt hagel tillverkades nästan uteslutande av bly förr i tiden, ofta med inslag av antimon. Nu har det dock blivit vanligare med andra material av miljöskäl åtminstone vid jakt i våtmarker. Simfåglar har nämligen ätit haglet och därmed blivit blyförgiftade. Vanligaste ersättaren är stål med någon sorts överdrag. Det finns också en dyrare typ av hagel som tillverkas av volfram.

Det råder dock diskussioner om stålhagel eftersom risken för studsning är större. Dessutom blir skottverkan sämre och samtidigt som det sliter på geväret. Det finns också ammunition som kallas slugs samt Brennekepatroner som tillverkas till hagelbössor. De är tillverkade av bly båda två och har gjutna räfflor. Deras användningsområde är bland annat vildsvinsjakt.

TIPS: om du behöver finansiera ditt köp med ett lån så kan denna guide vara till hjälp!

Frågor och svar om hagelgevär

Finns det ljuddämpare hagel gevär?

Ja det finns flera ljuddämpare som du kan använda till ditt hagelgevär. Det både skyddar din hörsel och minskar risken för att djuren skräms iväg.

Vilken är den bästa hagelbocken?

Vilken hagelbössa du ska välja beror på vad du ska använda det till. Det finns flera bra alternativ att välja mellan.

Måste jag ha licens för hagelgevär?

Ja det måste du.