Snart 60 år sedan ARPANET lanserades

Teknik Telekom

Den 29 oktober 1969 lanserade en organisation som heter ARPANET som betyder Advanced Research Projects Agency – den första iterationen av internet även känd som ARPANET.

När detta nätverk av datorer anslöts kunde universitet få tillgång till filer och överföra information från en organisation till en annan, såväl som internt.

När forskare utvecklade systemet fortsatte de att ansluta datorer från andra universitet, inklusive MIT, Harvard och Carnegie Mellon. Så småningom döptes ARPANET om till ”internet”.

Vem använde internet i detta skede?

Under de tidigaste dagarna användes internet endast av datorexperter, forskare, ingenjörer och bibliotekarier som var tvungna att lära sig ett komplicerat system för att kunna använda det, men i takt med att tekniken förbättrades och konsumenterna anpassade sig, blev det ett viktigt verktyg för människor runt omkring Globen.

Hur och när förändrades internetfunktionaliteten?

1970-talet var en allvarlig övergångstid för internet. E-post introducerades 1972, bibliotek över hela landet länkades och framför allt blev informationsutbytet smidigare tack vare arkitektur för transportkontrollprotokoll och internetprotokoll (TCP / IP).

Uppfinningen av dessa protokoll hjälpte till att standardisera hur information skickades och mottogs via webben, vilket gjorde leveransen mer konsekvent, oavsett var eller hur du använder internet.

När blev internet användarvänligt?

Sedan 1986 tog National Science Foundation utvecklingen av internet till nästa nivå genom att finansiera NSFNET, ett nätverk av superdatorer i hela landet.

Dessa superdatorer lade grunden för persondatorer och överbryggar klyftan mellan datorer som endast används för akademiska ändamål och datorer som används för att utföra dagliga uppgifter.

1991 utvecklade University of Minnesota det första användarvänliga internetgränssnittet, vilket gjorde det lättare att komma åt campusfiler och information. University of Nevada i Reno fortsatte att utveckla detta användbara gränssnitt, introducera sökbara funktioner och indexering.

När började konsumenterna använda internet?

I och med att internetutvecklingen fortsatte att utvecklas och flyttade fokus avbröt National Science Foundation sin sponsring av (NSFNET) i maj 1995.

Denna förändring tog bort alla kommersiella användningsbegränsningar på internet och gjorde i slutändan internet möjligt att diversifiera och växa snabbt. Kort efter anslöt sig AOL, CompuServe och Prodigy till Delphi för att erbjuda kommersiell internettjänst till konsumenterna.

Debuten för WiFi och Windows 98 i slutet av nittiotalet markerade teknikbranschens åtagande att utveckla det kommersiella elementet på internet. Nästa steg gav företag som Microsoft tillgång till en ny publik, konsumenter (som dig själv).

Hur ser internetanvändningen ut idag?

Flash-framåt till idag. Det uppskattas att tre miljarder människor nu använder internet, varav många använder det dagligen för att hjälpa dem att komma från punkt A till punkt B, komma ikapp med nära och kära, samarbeta på jobbet eller för att lära sig mer om viktiga frågor som hur fungerar internet?

När tekniken förändras och internet väver sig in i nästan alla aspekter av våra liv förväntas ännu fler använda den. År 2030 ber forskare att det kommer att finnas 7,5 miljarder internetanvändare och 500 miljarder enheter anslutna till internet.

Hur fungerar internet?

Nu när du har lite bakgrund om utvecklingen av internet, låt oss ta itu med frågan: ”hur fungerar internet?”

Internet är ett världsomspännande datanätverk som överför en mängd data och media över sammankopplade enheter. Det fungerar genom att använda ett paketruttningsnätverk som följer Internet Protocol (IP) och Transport Control Protocol (TCP).

TCP och IP arbetar tillsammans för att säkerställa att dataöverföring över internet är konsekvent och pålitligt, oavsett vilken enhet du använder eller var du använder den.

När data överförs via internet levereras de i meddelanden och paket. Data som skickas över internet kallas ett meddelande, men innan meddelanden skickas delas de upp i mindre delar som kallas paket.

Dessa meddelanden och paket reser från en källa till nästa med hjälp av Internet Protocol (IP) och Transport Control Protocol (TCP). IP är ett system med regler som styr hur information skickas från en dator till en annan dator via en internetanslutning.

Med hjälp av en numerisk adress (IP-adress) får IP-systemet ytterligare instruktioner om hur data ska överföras.

Transport Control Protocol (TCP) fungerar med IP för att säkerställa att överföringen av data är pålitlig och pålitlig. Detta hjälper till att se till att inga paket går förlorade, paketen återmonteras i rätt ordning och det finns ingen försening som påverkar datakvaliteten negativt.

Läs mer om internetanslutningar hos https://www.trådlösrouter.se/.