Vad är ett webbhotell och hur fungerar det?

guider Teknik

Webbhotell är tjänsten att tillhandahålla lagringsutrymme för en webbplats eller applikation på en server på internet. När din webbplats har gjorts tillgänglig på internet kan den nås av andra datorer som är anslutna till internet.

Hos bästawebbhotellsverige.se hittar du alla hostingtjänster och webbhotell för svenskar.

Hur webbhotell fungerar

Webbhotell är företag som hyr ut sina tjänster och tekniker för att vara värd för webbplatser på internet. När värdföretaget är värd för din webbplats kan användare komma åt den genom att skriva in din webbadress (domännamn) i sin webbläsare. När de gör detta ansluter deras dator till servern som din webbplats är värd för. Servern serverar i sin tur (skickar de filer du har lagrat på lagringen för att visa) webbplatsen till din webbbesökare i sin webbläsare.

Hur man väljer rätt webbhotellpaket:

Det finns flera alternativ för webbhotell. För att veta vilken som skulle vara rätt för ditt företag, ställ dig själv följande frågor:
Vilken typ av webbplats planerar du att vara värd online – en blogg, en e-handelsportal, en nyhetswebbplats osv, eftersom det kommer att avgöra hur mycket webbtrafik du förväntar dig och hur robust infrastrukturen som krävs för att vara värd för din webbplats ska vara.

 • Vilka är målen för din webbplats? Hur snabbt ser du dig själv expandera online-affärer?
 • Hur mycket handhållning behöver du?

Dina svar kommer att avgöra hur mycket du behöver av följande:

 • Lagrings utrymme
 • Bandbredd
 • Kontroll – är det viktigt att du har rotkontroll på din server?
 • Kostnad – hur mycket är du antingen villig att spendera eller behöver spendera?

Hur vet jag vilken leverantör som är bäst?

Undersök deras resultat eller anspråk inom följande område:

 1. Upptid – Garanterar de åtminstone en drifttid på 99%? Var finns deras servrar?
 2. År i branschen – Ett sätt att bestämma deras trovärdighet
 3. Kunder -Hur många kunder tjänar de? På vilka platser har de närvaro?
 4. Online recensioner och vittnesmål – Dessa borde ge dig en mer saklig uppfattning om företagets rykte
 5. Support – Erbjuder företaget 24X7 support med utbildad personal som hjälper dig?
 6. Relaterade produkter – Välj ett webbhotellföretag som erbjuder dig andra relaterade webbtjänstprodukter som säkerhet, e-post och säkerhetskopiering. Att få allt på ett ställe kan minska tiden för samordning med olika leverantörer
 7. Säkerhets överväganden
 8. Säkerhetskopieringstjänster
 9. Mobilåtkomst – Kan du komma åt din kontrollpanel från en enhet när du är på språng?

Vad är webbhotell?

Det finns flera sätt att vara värd för din webbplats:

1. Delad hosting:
Om du har en blogg eller ett litet företag som just har börjat är Shared Hosting ett bra alternativ till att börja med. Det är det mest prisvärda webbhotellalternativet eftersom ditt serverutrymme delas av andra webbplatser. Det är enkelt och lättanvänt. Å andra sidan, eftersom du delar utrymme och resurser med flera andra webbplatser på samma server, kommer en överbelastning med en annan webbplats att få din webbplats att sakta ner. Du har minimal kontroll över servern.

2.WordPress:
Om du har en WordPress-blogg eller webbplats rekommenderas det att du köper ett WordPress- värdpaket eftersom det är specifikt optimerat för att tillgodose din WordPress-webbplats.

3. Dedikerad server:
Dedikerad hosting ger dig fullständig / administrativ kontroll över din server med full root-åtkomst. Du kan välja att installera vilken programvara du vill.

5. VPS:
Du kan tänka på VPS-hosting som en högre, starkare och mer avancerad form av delad hosting. Medan du delar en server med andra webbplatser tilldelas du resurser som inte delas med de andra egenskaperna. Om du inte har råd med en dedikerad server är VPS vägen att gå.