Christmas Decoration

På Illums Bolighus finns något för alla

Blogg

Få butiker är så anrika som Illums Bolighus. Den danska design-jätten finns på många ställen, även i Sverige, och erbjuder ett stort sortiment av design i högsta klass. I södra Sverige hittar man Illums Bolighus i Malmö i hjärtat av Emporia. 

Snabba fakta om Illums Bolighus:

Butik:Illums Bolighus
Grundades:1925
Antal butiker: Ca 17 stycken
Inriktning:Nordisk design 

Historien om Illums Bolighus

Med snart hundra år på nacken kan Illums Bolighus på alla sätt kalla sig en väletablerad kedja. Den första butiken såg dagens ljus på första parkett mitt i Köpenhamn. Det var en affärsman vid namn Kaj Dessau som var drivkraften bakom öppnandet av Illums Bolighus som på den tiden hette enbart BO. Med sig på tåget hade han en estetisk rådgivare vid namn Brita Drewsen och tillsammans skapade de en butik som väckte stor fascination hos danskarna. Tillsammans strävade Kaj och Brita efter att ligga i framkant med sina varor. Sakerna skulle hålla hög estetisk klass och vara vara av ytterst god kvalitet. 

Brita och Kajs koncept lönade sig och efter att bland andra familjen Illum tagit över butiken i Köpenhamn år 1941 kom den att döpas om till Illums Bolighus. Tjugo år senare lät man den kände arkitekten Kay Kørbing rita den butik som än idag är tongivande för Illums Bolighus – butiken på Amagertorv mitt i centrala Köpenhamn. Familjen Illum, och de övriga familjerna som förr stod som ägare till Illums Bolighus, sålde efter många år Illums Bolighus till ett investmentbolag. 

Illums Bolighus är med andra ord inte längre en del av Illum-koncernen utan ägs till allra största del idag av sin VD Henrik Ypkendanz. Efter hans tillträde öppnades bland annat Illum Bolighus Stockholm samt en rad andra filialer utanför Köpenhamn och detta har varit ett mycket lönsamt drag för Illums Bolighus. 

Illums Bolighus värnar om nordisk design

Tanken att erbjuda design i framkant med hög kvalitet är något Illums Bolighus hållt fast vid genom åren. Många var de svenskar som jublade när det öppnades Illums Bolighus Stockholm på Hamngatan. Äntligen kunde stockholmarna åtnjuta Illums Bolighus stora och välsorterade sortiment av julpynt, inredningsdetaljer, barnkläder, smycken och köksartiklar som innan varit förunnat enbart danskarna. Just Illums Bolighus julpynt var något som lockade en extra stor publik. Med väl utvalda detaljer att sätta stämningen i hemmet med blev Illums Bolighus snabbt ett favoritställe för många jul-frälsta. 

Gemensamt för hela Illums Bolighus sortiment är den nordiska formen. Den löper som en röd tråd mellan såväl lampor och duntäcke, som barnartiklar och denna inriktning har gjort att många kunder återkommer. Stilen är nedtonad, klassisk och hållbar. Materialen rejäla och med ytterst funktionell dekor. På Illums Bolighus trängs verk av Kay Bojesen, Georg Jensen, Rörstrand och Arne Jacobsen. Många är de som genom åren besökt Illums Bolighus för att köpa en väl vald gåva för att ge bort som exempelvis studentpresent eller bröllopspresent. Det är till Illums Bolighus man går när man vill ha det där lilla extra. 

Illums Bolighus har blivit en symbol för Danmark

Kanske är det Illums Bolighus tydliga linje som gjort butiken till något av ett ansikte utåt för den danska estetiken. Illums Bolighus andas Danmark och har därför strategiskt placerats på punkter som inresta besöker i stor grad. En av dessa är Köpenhamns Flygplats CPH. En annan är Tivoli i Köpenhamn där en liten variant av Illums Bolighus är belägen mitt i smeten av karuseller och stånd som säljer spunnet socker. I den mycket vackert inredda butiken kan besökare köpa med sig en typisk dansk souvenir i form av en julgranshänge signerat George Jensen eller Kay Bojesens lilla träapa. 

Som tidigare nämnt har Illums Bolighus även slagit upp butiker utanför Danmarks gränser. Idag finns det butiker även i:

  • Oslo
  • Malmö
  • Stockholm
  • Hamburg

Den första butiken i Stockholm stängdes 2017 för att byta lokal. Istället för att stoltsera på Hamngatan flyttades den till Klarabergsgatan där den ligger än idag. I Sverige kan även Malmöiter njuta av Illums Bolighus Emporia och för den som hellre handlar i Täby finns det ett Illums Bolighus även där, beläget i Täby Centrum.