RESTAURANT

Ulla Winbladh – beryktad kvinna lever vidare som berömd restaurang

Blogg

Låter namnet Ulla Winbladh bekant på något sätt? Det är kanske från de många sånger av Bellman där hon lever runt med Fader Movitz och de andra. Hon fanns verkligen på riktigt och hon verkar faktiskt ha varit ganska lik den livsglada, temperamentsfulla och “syndiga” kvinna som Bellman beskriver. Men idag är det Wärdshuset Ulla Winbladh vi ska fokusera på och det kanske också är ett sätt att förbättra Ullas rykte?

Snabbfakta om Wärdshuset Ulla Winbladh:

AdressRosendalsvägen 8, 115 21 Stockholm, Sweden
ÖppettiderMåndag-Fredag: 11:30-23:00Lördagar: 11:30-23:00Söndagar: 13:00-20:00
StartÅr 1897 (Som Reinholds Konditori)
SpecialitéSvensk husmanskost

En elegant restaurang på Djurgården

Var hittar man “Ulla Winbladh” idag? Jo, hon existerar nuförtiden som en fantastisk restaurang på Djurgården: Wärdshus Ulla Winbladh på Rosendalsvägen, innan man kommer till Skansen. Det går alltså utmärkt att planera en dag på Djurgården där man t.ex. kan besöka djurparken Skansen, Rosendals Trädgård, muséet Prins Eugen Waldemarsudde, och mycket annat. Restaurangen blir det perfekta stoppet för en härlig lunch, eller kanske middag om dagen blev lång. 

Wärdshuset Ulla Winbladhs ägare

Ägare till Wärdshuset Ulla Winbladh AB är bolaget Stockholms Restauranger & Wärdshus, men ägarna har inte oväntat växlat genom åren. August Reinhold var den förste, som då öppnade Reinholds konditori, och först i mitten på 50-talet blev det en restaurang med namnet Wärdshuset Ulla Winbladh. 

I februari 2020 pålyste man på Facebook att man fått en “Bib i Guide Michelin” för 13:e året i rad. Det betyder att Wärdshuset Ulla Winbladh är en av de finaste restaurangerna i landet, eftersom det inte är alla restauranger som får vara med i denna katalog. Men vem var Ulla Winbladh egentligen?

Bellmans Ulla Winbladh

På 1700-talet levde i Stockholm människor av alla slag, och det är nog Carl-Mikael Bellman som mer än alla har hjälpt oss vanliga (som inte läser historieböcker om Stockholms historia så där ofta) att få en inblick i livet då. 

Förutom andra personligheter som ofta figurerar i hans sånger dyker Ulla Winbladh upp tätt som oftast. Ulla var en färgstark kvinna som poetiskt skildras som både hora och madonna och ofta var tillsammans med allehanda suputer och älskare på värdshus och krogar. Man har forskat mycket i historierna och det intressanta är att det fanns en Ulla Winbladh på den tiden, som åtminstone delvis var förebild till Bellmans Ulla. Faktum att de ska ha bott grannar något tag och måste absolut ha känt varandra, inte minst eftersom Stockholm var ganska litet på den tiden och både Bellman och den riktiga Ulla Winbladh var kända. 

Ulla hette egentligen Maja Stina Kiellström och kom från en fattig familj, fick tidigt ett utomäktenskapligt barn och var gift åtminstone två gånger. Hur det nu var med hennes livsstil under olika perioder i livet, så fick hon antagligen lida mycket för att ha Ulla Winbladhs rykte, naturligtvis beroende på exponeringen i Bellmans sånger. Det verkar som hon hela livet fick dras med det. Vi får dock säga att Ulla Winbladh får lite upprättelse nu, genom det berömda och fina Wärdshuset Ulla Winbladh.

Wärdshuset Ulla Winbladhs Meny

Menyn på restaurangen är huvudsakligen svensk husmanskost i dess bästa form. Vad är det då fråga om för slags rätter?

Allt från köttbullar med potatis, gräddsås och rårörda lingon till räksallad med ägg. Det låter kanske enkelt, men tänk så god mat! Och det ännu mer när det tillagas som det görs på Wärdshuset Ulla Winbladh.

Utdrag ur menyn

  • Köttbullar
  • Biff Rydberg
  • Stekt strömming
  • Räksallad
  • Ullas lantpaté
  • Ullas toast Skagen

Roligt är också att det här är en så tillgänglig restaurang. Man skriver på hemsidan att alla är välkomna – barnfamiljer, “Djurgårds-flanörer”, resenärer, ja till och med hundar och hästar. Men de sistnämnda får förstås inta sin mat utanför på gården. 

Restaurang med julbord och nyårsmeny

Wärdshuset Ulla Winbladh har naturligtvis också ett komplett julbord, för den som önskar det. Det serveras redan från slutet av november och framåt. Det är riktigt traditionellt med mängder av juleljus, julgran och förstås alla det klassiska julbordets rätter. Dessutom erbjuder man en hel del vegetariska och veganska rätter. 

Till nyår serverar man en klassisk Sylvester-supé, och det är riktigt nära om man sen vill gå ner till Skansen för att fira nyåret. 

Så planera in ett besök på Wärdshus Ulla Winbladh, eller gå dit spontant när du är i Stockholm, för att ta en lunch. Fundera då lite på vilken anknytning denna restaurang har med 1700-talets Ulla Winbladh för dig.