MURDERED

Beata Ratzman från Malmö – mördad

Blogg

Beata Ratzman anmäldes försvunnen från Oxie i Malmö i slutet av september 2021. Tidigt var polisen på det klara med att kvinnan inte försvunnit frivilligt och två månader senare hittades den 32-åriga kvinnan död. Maken bands till brottet och åtalades för mord.

Faktaruta om Beata Ratzman

Namn Beata Ratzman
Ålder32 år vid sin död
BosattI Malmö
Make och banemanCezary Ratzman

Beata Ratzman och hennes familj

Beata Ratzman, född och uppvuxen i Polen, var känd för att vara en glad och varm person med stor integritet. Hon lämnade Polen 2013 för att gifta sig med sin kommande baneman. Med sig hade hon två av sina fyra barn från sin tidigare familj.

Eftersom det är mycket svårt för en ensamstående mamma att leva ett drägligt liv i Polen ville hon försöka ge sig själv och sina barn en bra tillvaro i Sverige med en svensk man. Ganska tidigt gav dock Beata sina släktingar i Polen signaler om att allt inte blivit riktigt så som hon tänkt sig, men hon fortsatte ändå att leva tillsammans med sin make. De bosatte sig i Malmö och fick en gemensam son. Beata var en mycket omtyckt medarbetare på städföretaget Hemfrid där hon jobbade.

Beatas make misshandlade henne

Beata Ratzman hade en dröm men den införlivades aldrig. Hennes dröm var att kunna ge sig själv och sina barn en fin och fridfull tillvaro. Istället kantades hennes liv av våld och misshandel.

Hennes och barnens liv hade blivit en mardröm. Till slut fick hon nog och valde att lämna maken och ansöka om skilsmässa. Hon polisanmälde även maken för misshandel och ansökte om kontaktförbud. Det gick aldrig igenom på grund av att maken inte tidigare dömts för brott i nära relationer.

Beata Ratzmans sista tid i livet

När Beata Ratzman begärde skilsmässa blev maken arg och hotade att ta barnen från henne – även de icke biologiska. Trots att detta förmodligen måste vara bland det mest skrämmande en mamma kan vara med om stod Beata på sig och lämnade sin make.

I början av augusti 2021 gjorde hon en polisanmälan mot maken för olaga hot, skadegörelse och misshandel och den 27 augusti 2021 lämnade hon in skilsmässoansökan och begärde samtidigt ensam vårdnad om deras gemensamma son. Beata och sonen fick skyddade personuppgifter den 14 september 2021 och i samband med detta sökte Beata skyddat boende hos kvinnojouren.

Den 24 september klev Beata in i sin makes silverfärgade Suzuki Vitara för att aldrig återvända. Där tog Beatas liv slut. Det konstaterades när man efter två månaders sökande till slut hittade hennes kropp i ett skogsparti utanför Svedala.

Beata Ratzmans make – en kallblodig mördare?

Bara timmar efter det att Beata Ratzman anmälts försvunnen anhölls Beatas dåvarande make, misstänkt för människorov och häktades. Maken, Cezary Ratzman, enligt Ratsit bosatt i Fosie, nekade till brott men efter två månader erkände han att det var han som fört bort Beata och bragt henne om livet. Han visade polisen platsen där kroppen fanns, ett skogsområde utanför Svedala.

Tidslinje:

  • 24 september 2021 – Beata Ratzman anmäls försvunnen
  • 24 september 2021, 9 tim senare – dåvarande maken anhålls för människorov
  • 20 november 2021 – Beata Ratzman hittas död
  • 8 september 2022 – maken åtalas för mord

Exakt vad som hände på mordkvällen finns det bara en man som kan svara på men vi kan konstatera att oavsett vad som hände så är Beata död och Cezary Ratzman har erkänt.

Mordet väcker känslor på facebook och flashback

En ung kvinna med fem barn som blir mördad av sin dåvarande man är så klart ett ämne som inte lämnar någon oberörd. Lägg sedan till att detta är en kvinna som ansökt om kontaktförbud och i olika former ropat på hjälp och där våra samhällsnormer inte räcker till för att skydda dessa kvinnor.

Beatas försvinnande och mord på henne har engagerat många och på facebook bildades väldigt snabbt en stödgrupp för att hitta Beata. Gruppen lever fortfarande och har nu som mål att stötta anhöriga och vänner. Även på flashback engagerade sig många i vad som hänt och över 1 000 inlägg finns registrerade på ämnet Beata Ratzman. På instagram finns däremot inget att finna om Beata.

Låt oss hoppas att Beatas levnadsöde inte varit förgäves utan att det på något sätt kommer att innebära att färre kvinnor behöver sätta livet till i destruktiva relationer i framtiden.