16 Weeks of Hell – Guide

Blogg guider Hobby

16 Weeks of Hell handlar om att hitta en bra balans i sin träning och kost. Under 4 månader går programmets deltagare på ett strikt matschema och träningsschema för detta ändamål. Med hjälp av dessa redskap går de ner i vikt och bygger muskler.

16 Weeks of Hell kan du genomföra vare sig du är kvinna eller man.

Tanken bakom 16 Weeks of Hell

Det som är tanken med 16 Weeks of Hell är att skapa en hållbar planering och få in en disciplin. En del som vill köra igång med sin träning väntar på att de ska få motivation men allt som oftast kommer den inte av sig själv. Är det så att du som deltagare följer kost- och träningsprogrammet kommer du inte att misslyckas.

Tanken bakom 16 Weeks of Hell

Med tanke på programmets namn så är de som anmäler sig för att medverka beredda på att det kommer att bli tufft och du kommer att få jobba hårt från start till mål.

Stöttning och peppning från coach

Varje deltagare kommer att få en videohälsning av sin coach dagligen och en individuell anpassning sker alltid av både kost och träningsschema för att det ska passa varje individ så bra som möjligt.

Alla deltagare har ansvar för att rapportera till sin coach gällande hur allt går med träningen och hur kostschemat fungerar.

16 Weeks of Hell – Träningschema och kostschema

De som deltar i programmet får ett anpassat schema för kost som de följer slaviskt under 16 veckor. I alla recept är näringsinnehållet uträknat och specificerat och det innehåller nötkött, kyckling, fisk, skaldjur, ägg samt mjölkprodukter.

Träningsschemat innehåller också 84 träningspass på gym. Utöver dessa pass finns det daglig konditionsträning och de består av promenader i raskt tempo som är antingen 45 eller 75 minuter långa.

Programmet varar i 112 dagar och anmälningsavgiften är 2 500 kronor. Deltagaravgiften är 10 000 kronor och programmets totala pris blir således 12 500 kronor.

Möjlighet till distans

Programmet blev framtaget för att deltagarna skulle ses på riktigt och köra träningsprogram tillsammans. Efter hand så har det även tillkommit ett program som går bra att utföra på distans. Det går också bra att delta i 16 Weeks of Hell utan att ha tillträde till gym. Övningar kan köras hemma vilket passar bättre för de deltagare som till exempel är ute och reser ofta.

Träningsgrupp online

Under dessa 16 veckor kommer du att tillhöra en grupp som är onlinebaserad. I denna grupp får du all nödvändig information för att du ska kunna följa programmet så bra som möjligt, men du får också positiv pepp och stöttning mellan deltagarna.

De som ansvarar för programmet håller också i kick-off-träffar på bestämda platser runt om i landet. När du anmält dig kan du välja den plats och det startdatum som passar dig bäst. Dessutom behöver du inte bo på den ort där du vill gå på kick-off.

Du blir erbjuden tre träffar och på dem sker en genomgång av programmet i samband med start och här gör du också en invägning samt mätning.

När halva tiden gått, alltså 8 veckor, är det dags för halvtidsträff. Då gör du ytterligare en vägning och mätning för att du som deltagare ska kunna se om du fått något resultat än så länge. En genomgång hålls också för att presentera sista delen av programmet.

När programmet nått sista dagen är det dags för slutträff och även detta sker på bestämda platser. Då gör de en sista vägning och mätning och deltagarna utvärderar tillsammans programmet.

16 Weeks of Hell på TV

År 2020 var första gången 16 Weeks of Hell, eller ”Den stora hälsoresan” som den kallas, sändes på TV. Deltagarna fick blandade resultat och en av de som deltog var Måns Möller. Hans utseende väckte många känslor hos tittarna då de tyckte att han gått ner för mycket i vikt, men genom att medverka i programmet klarade han av att åka Vasaloppet.

Agneta Sjödin deltog också i programmet och hon tyckte att det var väldigt tufft. I en intervju med henne sade hon att hon var väldigt slutkörd mot slutet och att hon inte orkade att träna eftersom hennes muskler var urlakade.

En tredje deltagare som medverkade var Anders Öfvergård, som många känner igen som ”Arga snickaren”. Enligt samma artikel trivdes inte Anders med den viktnedgång han gjorde i samband med programmet.

En fjärde deltagare som var med i programmet var Özz Nujen. Inför programmets start berättade att han, enligt tidigare nämnd artikel, att han hatade att gå och träna på gym men hans deltagande gjorde att han började må bättre och han ansåg också att han gjort en investering i sin kropp.

Säsong 2 av ”Den stora hälsoresan” sändes på tv 2021. Även under denna säsong hade deltagarna både framgångar och motgångar och de deltagande var bland annat Sofia Wistam, Kalle Moraeus, Patrick Ekwall och Magnus Wislander.

Olika åsikter om programmet och dess upplägg

På Flashback sker diskussioner om 16 Weeks of Hell i en egen tråd och här förekommer det både positiva och negativa åsikter om programmet. Enligt en person så finns programmet att hitta på internet och det går att ladda hem liknande program i PDF. Personen tycker att det är onödigt att lägga pengar på att delta i originalprogrammet.

Somliga skriver att 16 Weeks of Hell endast är en produkt som kommit ut av mycket marknadsföring och att programmet är uppbyggt på samma sätt som de som redan finns att få tag på gratis. En tredje person skriver att denne medverkat i 16 Weeks of Hell och återberättar i tråden att denne tyckte att programmet fungerade bra.

Det som var positivt var att genomföra det tillsammans med andra vilket skapade enorm motivation. En vanlig dag i programmet kunde se ut på följande sätt:

  • 05.30 – Powerwalk i 45 – 60 minuter i snabbt tempo.
  • 06.30 – Styrketräning som bestod av 10 – 14 övningar.

All styrketräning var uppdelad efter muskelgrupper och på så sätt tränades hela kroppen. Styrketräningen utfördes 5 – 6 gånger per vecka och enligt trådskrivaren var det viktigt att göra matlådor eftersom kostschemat är väldigt noggrant planerat. Mat vägs dagligen och alla kalorier räknas. Detta för att kunna hålla sig till planen så bra som möjligt.

Ett recept på en nyttig maträtt

Broccoli innehåller mycket antioxidanter och vitamin C, vilket stärker ditt immunförsvar. Grönsaken kan också hjälpa till att reglera ditt blodsocker samt bidrar till en god matsmältning. Ett exempel på en nyttig maträtt kan vara broccoliröra. Du kan servera den som tillbehör till pasta:

Ingredienser

250 gram broccoli

50 gram ädelost

1 deciliter gräddfil

Svartpeppar

1 tesked honung

Gör såhär

  1. Koka broccolin tills att den blivit mjuk och lägg då över den i en skål.
  2. Mixa broccolin med en mixerstav tillsammans med ädelosten och gräddfilen.
  3. Smaka av med svartpeppar och honung