Fria Tider

Blogg

Det har dykt upp flera högertidningar på internet sedan millennieskiftet som, Avpixlat, Expo, Samhällsnytt och Nya Tider för att nämna några. Kritiken har varit starkt från etablerad media när det gäller invandrarfientlighet och de anklagar tidningen för att sprida lögner.

Fria Tider – Bakgrund

Som ett led i denna utveckling kom tidningens till som en svenskspråkig nättidning och Fria Tiders lanseringsdatum var 2009. Tidningen beskriver sin politisk beteckning som frihetligt konservativ och är fristående. Deras nyheter fokuserar kring invandrarkritiska frågor och Statens mediaråd klassificerar tidningen som ”en del av radikal högerpopulistiska nätmiljön”.

Widar Nord bildade tidningen och det estniska aktiebolaget FT News Group OÜ med säte i Tallinn är ägare. Tidningen saknar utgivningsbevis i Sverige och publiceras endast på internet. De finns även twitter och facebook fria tider med över 60 000 följare totalt.

2014 ökade trafiken till Fria Tider

2014 under valrörelsen ökade Fria Tiders räckvidd kraftigt och enligt Sifos undersökningar uppgick trafiken vid enskilda tillfällen under augusti och september 2014 till mellan 400 000 och en halv miljon besökare om dagen. Hur många läser fria tider idag är inte helt fastställt men ligger på drygt 3000 besökare per dag.

Intäkterna kommer främst från prenumerationer, donationer samt intäkter från annonser.

Enligt Fria Tider själv är det en tidning som går på djupet och bevakar ämnen som inte etablerad media skriver om eller bevakar.

Kontroverser

Fria Tiders är en tidning med publiceringar och mediabevakning som inte varit utan kontroverser. Tidningen fokuserar och på händelser där invandrare är i fokus som till exempel fallet om afghanska pojken som greps i Höör för våldtäkt eller knivdådet av den unga afghanska mannen i Vetlanda. Dessa artiklar och vinkling har lett till mycket diskussioner i media om hur pålitlig är fria tider är?

Det har även varit stora reaktioner om högertidningar ska få ställa ut på bokmässan. När Nya Tider ställde ut det blev mycket hot om bojkott från tidigare utställare och till slut blev de nekade att ställa ut och en alternativ bokmässa anordnades så ni hittar inte Fria Tider på bokmässan.

Fria Tider har hamnat i blåsväder, ett par gånger

Tidningen och chefredaktören har hamnat i blåsväder. Ett uppmärksammat tillfälle var där Fria Tider och Widar Nord ville driva ett fall mot ansvarige utgivare på Expressens för ett reportage om rasistiska näthatare. Widar Nord gjorde en insamling på en halv miljon via en fond för att driva processen. Någon uppdatering kom aldrig eller likaså någon rättsprocess mot Expressen. Widar Nord blev snabbt anklagad på flashback för att ha stulit pengarna.