Renoveringslån

Går du i renoveringstankar? Detta bör du tänka på om du ska låna pengar

Ekonomi guider

Om du är sugen på att renovera någonting i din bostad så är du långt ifrån ensam. På senare tid så har Sverige drabbats av renoveringsfeber, någonting bara har ökat tack vare att det är så enkelt att hitta inspiration online. Men renoveringar är dyrt och det är inte ovanligt att man behöver teckna upp sig på ett lån för att kunna genomföra renoveringen.

Men detta för då, av förklarliga skäl, också med sig en del frågor och funderingar. Att renovera är ett fantastiskt sätt att få till en ny känsla i ens hem. Om du överväger att låna till badrum eller ett kök så finns det vissa saker som du måste se till att göra innan du skriver på några papper. I den här texten kommer vi att ge dig en snabbguide på praktisk information kring en rad saker som rör lån till renovering, samt ge några tips kring vad som är viktigt att tänka på.

Att låna pengar till renovering

Att låna pengar till renovering
Att låna pengar till renovering

Att låna pengar till renovering kan verka som aningen dumdristigt. Ibland så behöver man nödrenovera efter exempelvis en vattenskada och om försäkringen inte täcker upp alla kostnader så kan det göra att man helt enkelt inte har något val.

Men om du enbart vill renovera för att fräscha upp eller skapa en ny känsla så är det väldigt viktigt att du ser till att privatekonomin klarar av den påfrestning som ett lån kan skapa. Budgetera för högre månadskostnader och se till att ha en plan för hur ekonomin läggs upp.

Om du redan har skulder och ska låna pengar så är denna guide bra att läsa.

Jämför lån för att hitta det bästa för din situation

En person som jämför lån inför renovering
En person som jämför lån inför renovering

Om du ska låna pengar till renovering så är det väldigt viktigt att du jämför olika räntor och liknande för att se till att du kan hitta någonting som passar in på er ekonomi och er situation.

Det går såklart att klicka sig runt bland olika hemsidor, men det är ofta som det kan vara svårt att hitta räntan och villkoren snabbt och det är långt ifrån smidigt att klicka sig runt bland 20+ olika hemsidor samtidigt.

Istället så är det bättre att du vänder dig till en jämförelsetjänst som samlar all information som du behöver på ett och samma ställe. Enklare är en tjänst som samlar lån från olika långivare för att det ska bli enklare för dig att hitta ett renoveringslån som passar in på din situation. Genom klicka på länken som följer så kan du få information och ansök om renoveringslån hos enklare.

Låna inte för mer än du har råd med

Det är jätteviktigt att man inte lånar för mer än vad man har råd med. Att spendera mer pengar än vad ens budget tillåter är en expressbiljett till ekonomiskt strul och finansiella problem.

Se därför till att du eller ni bara lånar så mycket som ni faktiskt har råd med och om renoveringen kostar mer än erat tillgängliga kapital så är det klokt att du eller ni väntar tills ni har sparat ihop pengarna. Inget kök i världen är värt ekonomiska struligheter.

Långa pengar med bostadsrätt som säkerhet

bostadsrätt som säkerhet
bostadsrätt som säkerhet

Om du har ett bolån så går det ofta att låna pengar för renovering genom att låna upp på bostad. Detta betyder att man utökar sitt bolån för att renoveringen också ska gå in under bolånet.

Detta kan vara ett sätt att göra det smidigare att betala av lånet, samtidigt som att man med lite tur kan få en lägre ränta. Att höja bolån för renovering är väldigt vanligt och innebär att man använder bostadsrätten som säkerhet. Detta kallas ibland för dubbel belåning och är som sagt relativt vanligt.

Om du är intresserad av att göra detta så behöver du först och främst kontakta din bank. På så sätt så kan du få information och vägledning kring det bästa sättet att lägga upp bolån för renovering. 

Du kan även välja att låna till renovering vid husköp. Om du eller ni vid köpet av bostaden inser att ni kommer vilja renovera mer eller mindre direkt så kan man välja att utöka bolånet för renovering direkt. På så sätt så kan man sätta igång med renoveringen mer eller mindre direkt, samtidigt som det blir mycket smidigare än att i efterhand höja sitt bolån för renovering.