Kristoffer Olsson och resan genom europeisk fotboll

Blogg

År 1995 föddes en pojke i Norrköping som fick namnet Mats Kristoffer Olsson. Det var inget vid han födelse som avslöjade vilken framtid som väntade honom, men det skulle inte ta många år för honom att visa sin potential.

Det var på fotbollsplanen som Kristoffer Olsson visade att han hörde hemma. Han började i det lokala laget IK Sleipner, en anrik klubb som till och med vann Allsvenskan under 1930-talet. Det skulle däremot inte sluta där. Istället skulle hans talang som mittfältare ta honom ut i Europa.

Olssons ungdomsår i Londonlaget Arsenal

Som 13-åring blev Kristoffer Olsson kontaktad av storklubben Chelsea. Han blev erbjuden ett juniorkontrakt som han valde att avböja. Istället började han spela för IFK Norrköping, men det avslutade inte intresset från andra klubbar som ryckte i honom. Intresse visades bland annat från:

  • italienska Juventus
  • nederländska Ajax
  • svenska IFK Göteborg

Det blev dock England. Som 16-åring skrev Kristoffer Olsson på för Arsenal FC. Det var mycket tack vare att den dåvarande tränaren för Arsenals A-lag, Arsène Wenger, som Olsson valde just Londonklubben. Wenger kontaktade honom och övertalade honom att skriva på för klubben. 2013 gjorde han sedan debuten för Arsenals A-lag efter att tidigare spelat i ungdomslag. 

Kristoffer Olsson blev inte kvar särskilt länge i London. Redan året därpå lämnade han England för att spela i Danmark. Det som började som ett lån blev en permanent plats i FC Midtjylland. Där spelade han 50 matcher i den danska högstaligan samt både i Uefa Europa League och Uefa Champions League.

Kristoffer Olsson tillbaka till Sverige och AIK

Kristoffer Olsson stannade bara i några år i Danmark. 2017 åkte han tillbaka till Sverige, då han skrev på ett kontrakt för storklubben AIK. Stockholmslaget var ute efter att bli svenska mästare. Det hade nästan gått ett decennium sedan sist. 

Olsson blev en viktig del i bygget för klubbens nästa SM-guld. Han gjorde också sitt första mål i Allsvenskan mot AFC Eskilstuna. Målet var av största vikt eftersom matchen slutade oavgjort med 1-1. 

Ett av hans viktigaste mål kom dock 10 september vid ett Stockholmsderby. AIK mötte Hammarby IF. Som vanligt vid ett derby stod det mycket mer på spel än bara tre poäng. Matchen slutade dock 1-1, men det var Kristoffer Olsson som spräckte Hammarbys nolla. Det hjälpte dessvärre inte AIK till att vinna SM-guldet det året. Laget avslutade säsongen på en andraplats.

Kristoffer Olsson – guldåret 2018

Det var därför en hungrig Kristoffer Olsson och AIK som slängde sig in i nästa säsong 2018. När hösten kom och de svenska mästarna skulle koras var det AIK som stod högst på prispallen. Det innebar klubbens tolfte SM-guld. 

Frågan är om det hade blivit ett guld om de inte haft en stark mittfältare som Olsson på planen i alla utom en av säsongens matcher. Matchen han missade var säsongsavslutning, då han fick se AIK förlora mot Kalmar FF på bortaplan. Varför satt han på läktaren? Jo, för att han dragit på sig ett tredje gult kort under föregående match. 

Vid säsongens slut utsåg Allsvenskans Stora Pris honom till Årets mittfältare. Under de två säsonger som Kristoffer Olsson spelade i AIK blev det allt som allt:

  • 1 SM-guld
  • 1 pris som Årets mittfältare
  • 77 tävlingsmatcher
  • 9 mål
  • 15 målgivande passningar.

Kristoffer Olsson tillbaka ut i Europa 

Efter SM-guldet gav Olsson sig sedan tillbaka ut i Europa. 2019 skrev han på ett kontrakt för FK Krasnodar och började spela i Ryssland. Det kom en hel del rykten angående prislappen. Enligt AIK:s egna information tjänade de cirka 20-40 miljoner kronor på försäljningen, detta efter att alla andra arvoden betalats. 

Kristoffer Olsson gjorde sin debut i den nya klubben på alla hjärtans dag 2019, i en Europa League-match. Under sin tid i Krasnodar fortsatte han på samma sätt som tidigare att vara en stöttepelare på mittfältet, med många målgivande passningar och flera egna mål. 

Kontrakt till 2025 och spel i landslaget för Kristoffer Olsson

2021 blev det dags att lämna Ryssland och resa vidare ut i Europa. Olsson skrev på ett kontrakt för den belgiska storklubben RSC Anderlecht i Bryssel och blev knuten till laget för de kommande fyra åren. 

Samtidigt har han fått en naturlig plats i det svenska landslaget. Olsson har spelat för Sveriges U17, U19 och U21. Det har också än så länge blivit ungefär 40 matcher i A-landslaget. Det har ännu inte blivit något mål i den blågula tröjan inom seniorfotbollen, men Olsson fortsätter att vara en viktigt spelare för lagets speluppbyggnad.

En bra mittfältare som Kristoffer Olsson lever för alltid

Det är ingen tvekan om saken. Kristoffer Olsson är en fotbollsspelare av klass, som kommer att fortsätta röna framgångar internationellt och nationellt. Med nummer 20 på tröjan tar han en given plats inom både klubbfotbollen och i landslaget. Frågan är snarare hur många mål han kommer att göra i Anderlecht – och när första målet kommer i A-landslaget.