COWW

Vill du veta: hur många magar har en ko?

Blogg

Kon har sju magar. Eller var det fyra? När man letar på roliga fakta om kor så brukar sådana saker dyka upp. Och båda är rätt. Och fullständigt fel. Kon har en mage. Precis som människan.

Skillnaden mellan människan och kon är att dennes mage är mer komplicerad och innehåller många fler delar. Det man brukar syfta på när man säger “hur många magar har en ko: fyra magar”, är olika fack i magen på kon, som fyller olika funktioner.

Namnen på kons magar (förlåt, magfack)

De fyra facken i kons mage heter Vom, Reticulum, Omasum och Abomasum. När man pratar om sju magar så räknar man även in mun och tarmar, då dessa ingår i kons hela matsmältningsprocess. 

Så vad gör dessa delar?
Vommen är smältdegeln där föda bearbetas för att det ska gå lättare att dra ut näring från den. Vommen kan innehålla upp till 200 liter mat och kan jobba med födan ända upp till 48 timmar. 

  • Retikulum har som funktion att flytta mat tillbaka till kons mun, för en andra runda av tuggning. Det är detta vi kallar för idissling. 
  • Omasum är ett fack med massor av veck. Här koncentreras födan på så sätt att vätskan dras ur. Även detta underlättar utvinning av näring från födan.
  • Abomasum är det som egentligen är kons mage. Här finns, precis som hos människan, hög surhetsnivå. Mikroorganismer smälts och jäsning stoppas. Saltsyra och pepsin bryter ner maten på kemisk väg. Först efter detta går maten ut i tunntarmen för näringsextrahering. 

Så hur mycket väger en ko?

När man pratar om att vommen kan innehålla upp till 200 liter, hur mycket väger då en hel ko? Detta skiftar givetvis mellan olika raser av ko. Men om vi tar normalstorleken på olika raser så ser det ut så här:

  • Svensk låglandsboskap (de svartvita som vi är mest vana att se) väger runt 700 kg som fullvuxna. Denna sorts ko är normalt runt 148 cm.
  • Svensk jersey väger runt 450 kg.
  • Fjällko är ännu något lättare och ligger normalt mellan 400 och 450 kilo. Både svensk jersey och fjällko har en korshöjd på runt 129 cm.

Och hur gammal blir en ko?

Om en ko får leva hela sitt liv ut kan den bli hela 20 till 25 år. De flesta blir dock inte det. Vanligast är att de slaktas efter 5 år, vilket är vid den ålder de brukar drabbas av juverinflammation eller dålig fruktsamhet.