PINK

Rosa Pantern – det cerisa kattdjuret alla känner till

Blogg

Kanske hör man en simpel men välkänd melodi spelas i ens huvud. Kanske ser man framför sig ett tecknat rosa kattdjur smyga runt eller en klantig detektiv på jakt efter en diamant. Kanske tänker man på en drink i baren eller ortens pizzeria. Oavsett vad som först poppar upp har nog näst intill alla en eller flera associationer till namnet Rosa Pantern. Är varumärket på väg att urvattnas?

Snabba fakta om Rosa Pantern

Vad är det?En upphovsrättsskyddad multimediafranchise, ursprungligen baserad på filmen Rosa pantern (1963)
Originalet“The Pink Panther” (film från 1963)
SkapareBlake Edwards, Maurice Richlin 
Ägare idagMetro-Goldwyn-Mayer (MGM)

Rosa pantern – filmen det hela började med

1963 kom den första i en lång serie av filmer med Rosa Pantern ut. Den handlar om affärsmannen och tjuven Sir Charles Lytton, eller ”Fantomen”, som är ute efter att stjäla diamanten med namnet “Den rosa pantern”. 

Den franska poliskommissarien Jacques Clouseau spelades av Peter Sellers i den första filmen. Med sin blåögdhet och sitt klantiga sätt kom han att bli den mest hyllade av karaktärerna. Efterföljande filmer har således kretsat kring honom. Peter Sellers, som också tycks ha varit den mest uppskattade av rollinnehavarna, spelar i fem av de första sex filmerna. Dessa är:

  • Den rosa pantern (The Pink Panther – 1963)
  • Skott i mörkret (A shot in the dark – 1964)
  • Den rosa pantern kommer tillbaka (The return of the Pink Panther – 1975)
  • Rosa Pantern slår igen (The Pink Panther strikes again – 1976)
  • Rosa Panterns hämnd (Revenge of the Pink Panther – 1978)

Rosa Pantern – ett recept på genialisk franchise 

Den tecknade figuren Rosa Pantern syntes för första gången i introt och outrot till den första filmen. Skaparna är Friz Freleng och Hawley Pratt som båda var kända från Warner Bros. Med den första filmens succé blev det självklart att den tecknade figuren skulle fortsätta dyka upp i majoriteten av följande filmer. 

United Artists, som var filmbolaget bakom produktionen då, anlitade Freleng och Pratt för att också producera en tecknad serie. Den första kom ut 1964 och totalt producerades 124 korta cartoons. Tillsammans med den välkända figuren följde också den melodi som lätt har etsat sig fast i allas minnen. Henry Mancini heter mannen bakom denna melodi som nominerades till en Oscar 1964. 

Receptet på en genialisk franchise kan alltså sägas vara:

  • Ett enkelt namn som skyddas som varumärke 
  • En melodi
  • En unik figur/karaktär 
  • Kombination film och tecknat för att fånga hela familjen

Rosa Pantern 2 – senaste och sista filmen i serien?

2006 och 2009 släpptes de senaste filmerna, som var tänkta att bli början till en omstart av serien, fantasilöst kallade Rosa Pantern och Rosa Pantern 2. I båda filmerna ser vi Steve Martin i huvudrollen som kommissarie Clouseau. Därefter har det dock inte kommit några fler filmer så mycket av en omstart tycks det inte ha blivit.

Trots att de båda filmerna fick mycket dåliga recensioner och har nominerats till diverse oönskade priser, som sämsta skådespelare och sämsta re-make, har de dock gett klirr i kassan. Speciellt den första filmen som genererat 164 miljoner dollar. Hur kan det komma sig? Jo, tack vare det geniala varumärket förstås.

Men kanske är varumärket inte allt. Rosa Pantern 2 drog in mindre än hälften jämfört med filmen från 2006. Det finns säkert en anledning att produktionen pausats sedan dess. Det ryktats om en ny film på ingång och då krävs det nog en högre kvalitet för att den ska gå hem. 

Rosa Pantern – får man använda namnet hur som helst?

Rosa Pantern är ikonisk i stil med Kalle Anka, Mumintroll och Smurfar och man får inte använda dessa namn och varumärken hursomhelst. Trots detta ser vi allt från gatukök och pizzerior i Uppsala, Marma och Ängelholm till spel, drinkar och sängkläder med Rosa Pantern.

Man måste i princip skicka en ansökan till ägaren MGM innan användning. På så sätt ska de tjäna på varje produkt som nyttjar deras varumärke. Man kan fråga sig var gränsen går dock. Får man servera en drink med namnet? Kan Kari Traa kalla sina byxor rose pant? 

1990 stämde MGM en organiserad grupp som kallade sig Pink Panther Patrol för olovligt användande av namnet. De patrullerade New Yorks gator om nätterna för att skydda homosexuella från våld. Det blev ett skadestånd på 100 000 dollar till följd av den användningen, så det är ju inte för inte man bör vara påläst för att använda sig av “Rosa Pantern” i sin verksamhet.