PAK CHOI

Nyförälskad i pak choi

Blogg

Pak choi är ingen nyhet. Faktum är att grönsaken har odlats sedan åtminstone 300-talet i Kina. De senaste åren har den dock blivit omåttligt populär i Sverige och finns snart med i varenda kokbok. Det finns säkert mycket som du inte visste om denna fantastiska kål.

Vad är pak choi?

Andra namnSellerikål, bladkål, kinesisk kål, bok choy
UrsprungKina
AnvändningsområdenWokade rätter, kimchi, ångade grönsaker med mera
Roliga faktaAnvänds ibland som sked till soppa, på grund av bladens form

Tillaga pak choi snabbt

Om du ännu inte har testat denna kål borde du verkligen prova på några pak choi recept. Grönsaken har en härlig krispighet och mild pepprighet, som gör att den passar utmärkt till en hel uppsjö rätter:

  • Pak choi wok med nudlar
  • Ugnsrostad pak choi med chili
  • Grillad pak choi
  • Ramen med pak choi
  • Pak choi på macka
  • Pak choi i sallad med koriander och lime

Det är enkelt att tillaga pak choi. Det bästa sättet är att bryta isär kålen så att bladen separeras från varandra. Du kan sedan lämna de individuella bladen som de är, strimla eller skiva dem. Om du ska tillaga pak choi i ugn är det bra att låta bladen vara hela men om du ska steka pak choi är det bättre att skära bladen i bitar. Pak choi kan ätas rå men är godast när den är snabbt tillagad.

Vad äter man med pak choi?

När man lagar mat handlar allt om att kombinera smaker och konsistenser. Olika råvaror passar ju olika bra tillsammans. När två eller flera livsmedel passar särskilt bra ihop brukar man prata om “smakvänner”. Pak choi har definitivt några smakvänner och passar extra bra med till exempel:

  • Sesamfrön
  • Chili
  • Ingefära
  • Vitlök
  • Cashewnötter
  • Morot
  • Sojasås och fisksås

Varför inte kombinera alltihop och få en ny variant av pytt i panna?

Att odla pak choi

En av de främsta anledningarna till den popularitet  som pak choi fått i Sverige är att den växer så det knakar på våra nordliga breddgrader. Pak choi trivs helt enkelt bra hos oss.

Den kan sås riktigt tidigt på våren och du kan dessutom få skörd i flera omgångar. Ändå fram till sensommaren kan du sätta frö för pak choi. Kålen är inte särskilt kräsen, så länge du skyddar den från fjärilar och andra insekter som också vill äta pak choi.

Vänta inte heller för länge med att ta din pak choi när det har bildats huvuden. När pak choi går i blom blir den inte längre lika god. Precis som de flesta kålsorter är den tålig mot frost, så du kan fortsätta odla den länge.

Pak choi – nyttig och populär

I Kina och Japan är pak choi mycket vanlig och kan nästan sägas vara basföda. I Europa har vi bara odlat den sedan 1980-talet och vi är med andra ord relativt nyförälskade. Det är inte konstigt, med tanke på att pak choi är mättande och är som en hel rätt bara i sig. 

De flesta vet att kålgrönsaker är nyttiga och pak choi är inget undantag. Den innehåller en mängd näringsämnen:

  • Vitamin A, K och C
  • Vitamin B6
  • Folat
  • Kalcium

Hur länge håller sig pak choi?

Pak choi har ganska bra hållbarhet i kylskåp men den står sig inte lika länge som till exempel grönkål. Man kan säga att det ligger någonstans mellan spenat och vitkål vad gäller dess tålighet efter att den har skördats. Den håller sig i alla fall i minst en vecka. 

Ett tips är att frysa in pak choi, hel eller skuren, och sedan tina den när du vill använda den. Den går bra att frysa och blir nästan som färsk igen. När du har frusit in den går det utmärkt att byta ut till exempel spenat i ett recept mot pak choi som du hackat.