DOG1

Shar Pei – den kinesiska sandhunden

Blogg

Om du någon gång har sett en hund, medelstor sisådär, med otroligt veckad hud – skinnet går som vågor över hela kroppen men framförallt på hundens huvud – då är det mycket möjligt att det är en Shar Pei du har sett.

Snabbfakta om Shar Pei

UrsprungKina
Mankhöjd44–51 cm
Vikt20–22 kg
PälsKort och borstig

Shar Peis ursprung

Om namnet Shar Pei låter främmande är det för att hundrasen ursprungligen kommer från Kina (Shar Pei betyder sandhund). Rasen har existerat i hundratals år. Man tror att den har avlats fram från en annan kinesisk hundras, Chow Chow som i sin tur funnits i tusentals år. Ett ytterst karakteristiskt stildrag dessa båda raser delar är färgen på deras tunga – den är nämligen helt blå!

Karaktär, temperament och egenskaper hos Shar Pei

Shar Pei har traditionellt använts som vakthundar och som vallhundar, ibland även som jakthund framförallt till vildsvin. Det har varit böndernas hundras, bland annat för att den är så pass mångsidig. En stark och lättskött hund som klarar det mesta helt enkelt. Rasen är extremt familjekär och tyr sig till sina nära. Därför kan hunden också vara aningen reserverad mot nya människor men absolut inte aggressiv.

Att tänka på om du ska köpa Shar Pei valp

Om du letar efter Shar Pei valpar till salu finns det flera saker att tänka på. Det gäller att vända sig till en uppfödare som har erfarenhet av just Shar Pei – på så sätt undviks avelproblematik och man har någon att vända sig till med frågor. När det kommer till pris är det svårt att säga vad en Shar Pei valp brukar gå på eftersom det finns så många faktorer som spelar in. Exempelvis vad ingår i priset? Vilka vaccin har valpen fått? Är den ID-märkt med microchip? Och så vidare. Man ska däremot komma ihåg att hundvalpar inte är något man ska försöka komma undan så billigt som möjligt med.

Godkända färger om du vill ställa ut

Alla rena (det vill säga enfärgade) färger utom vitt är godkända. Exempelvis:

  • Svart
  • Blå
  • Röd
  • Creme
  • Brun
  • Choklad
  • Fawn

Shar Pei, amerikansk pitbull och bullmastiff

En relativt vanlig korsning numera är den mellan Shar Pei och amerikansk pitbull. Korsningen har till och med fått ett par egna namn! Antingen Pit Pei eller Sharpull terrier (mycket originellt eller hur?). Korsningen gör ofta att de stora hudvalkarna som Shar Pein har inte blir lika framträdande och att hunden blir mer muskulös från sitt pitbull arv.

Ytterligare en populär korsning är Shar Pei och bullmastiff. Även denna korsning tonar ner den veckade huden från Shar Pei. Bullmastiff har en viss tendens till övervikt men den tonas också ned i och med korsningen. Rasen har ibland kallats ”den minst vänskapliga hunden” på grund av att den inte är speciellt social mot främlingar – både när det gäller människor och andra hundar. Däremot är den mycket trogen sina närmaste vilket gör den till en bra familjehund.

Hudproblem hos Shar Pei

Den kännetecknande tjocka veckade huden hos Shar Pei innebär tyvärr inte bara att rasen får väldigt gulliga valpar – den medför också en del problem. Rasen kan drabbas av något som kallas SPAID (från engelskans Shar-Pei Autoinflammatory Disease) vilket är en inflammatorisk sjukdom. Sjukdomen kan leda till såväl hudproblem som öronproblem, samt vara dödlig. 

Om du har en Shar Pei och är orolig över dess hud kan det vara bra att bekanta sig med bilder på hudproblem för att kunna identifiera dessa om din hund skulle drabbas.

Sjukdomen SPAID är tätt knuten till den veckade huden hos rasen – genmutationen bakom de inflammationer som sjukdomen innebär är nämligen samma genmutation som ger rasen dess karakteristiska hud. Det kan tyckas förvånande att en sådan gammal ras (tusentals år, som sagt) har den här typen av avelsåkommor som oftast förknippas med nyare raser. Det beror på att rasen var nära att försvinna ett tag. 

I det kommunistiska Kina var det väldigt hög skatt på att äga hund vilket ledde till att väldigt få skaffade en Shar Pei och beståndet minskade. Senare under 1960-talet exporterades hunden till USA och det är från denna lilla genpool som sedan det västerländska beståndet av rasen har vuxit. Så trots dess anor har rasen tyvärr drabbats av avelsproblem.