Guide: Skapa din egna blogg

Blogg

Nästan 80 % av internetanvändarna läser och interagerar med bloggar. Att starta en blogg innebär att nå miljontals människor med ditt innehåll. År 2022 är det enklare än någonsin att starta en blogg – även om du är nybörjare och inte förstår kodning eller webbdesign. Men bloggandet är en konkurrensutsatt bransch. Om du vill lyckas behöver du experttips och rätt verktyg. Det allra första du behöver göra är att välja ett ämne och ett namn för din blogg. Kanske vill du blogga om att spela casino utan konto eller bara om vardagliga saker. Oavsett måste du blogga om något som tilltalar dina läsare.

I den här steg-för-steg-guiden går vi igenom varje del av processen samtidigt som vi hjälper dig undvika de vanliga misstag som nya bloggare brukar göra. I slutet kommer du att ha din alldeles egna personliga eller professionella blogg igång på mindre än 30 minuter.

Välj ditt bloggämne och namn

De flesta framgångsrika bloggar fokuserar på endast ett ämne, oavsett om det är mat, resor, fitness, mode eller helt enkelt om ditt företag eller liv.

Det är smart att välja ett bloggämne som du brinner för eller är intresserad av. Det är ännu bättre när du är expert på något, eftersom det hjälper dig att växa din blogg genom att skriva kvalitetsinnehåll för att hjälpa andra.

Ställ dig själv frågorna nedan och försök lista minst 10 ämnesidéer.

1. Vad vill jag lära mig mer om?
2. Har jag en hobby eller passion som jag kan dela med mig av?
3. Vad tycker jag om att skriva om?
4. Besitter jag stor kunskap inom något?

Om du är jobbar inom fitness och gillar att träna är det klokt att dela med dig av dina kunskaper i en blogg som är relaterad till fitness eller täcker ämnen om träning och kost. Genom bloggen kommer du att kunna hitta nya kunder.

Gör en marknadsundersökning om ämnet du tänkt skriva om är populärt eller saknas

När du har ett par ämnesidéer är det viktigt att förstå om du kommer att kunna tjäna pengar på ditt innehåll. Kommer tillräckligt många att vara intresserade av det du vill dela?

Tänk på några nyckelord relaterade till ditt ämne. Du kan använda verktyg som Google Keyword Planner och Google Trends för att se hur populära de är. Alternativt kan du leta efter onlineforum inom din nisch eller köra undersökningar för att förstå storleken på din potentiella publik.

Vad är en gratisblogg samt en blogg på en egen server för något?

Låt oss nu gå in på de mer tekniska detaljerna. Vilket är det bästa stället att starta en blogg på?

Om du precis har börjat och har begränsade resurser, kanske du vill överväga en bloggplattform som är gratis. Men det är viktigt att du förstår skillnaden mellan en gratisblogg och en blogg från en egen server.

Vad är en gratis blogg?
En gratis blogg är en blogg som du kan skapa gratis med en bloggplattform som Blogger.com, WordPress.com eller Tumblr.com.

Vad är en blogg på en egen server för något?
Det är som det låter du sätter upp din blogg på din alldeles egna server. De flesta betalar tredjepartsföretag för att hyra ut lagringsutrymme till dig

Fördelar och nackdelar

Det finns många fördelar och nackdelar med en gratis bloggtjänst. Fördelen är att det är gratis, snabbare att starta. Nackdelarna är att du har liten kontroll över många aspekter på din gratisblogg när det kommer till, intäktsgenerering, anpassning och trafik.

Om du har skapat din egna blogg själv har du inga begränsningar relaterade till ditt blogginnehåll (som bilder och videor). Din blogg kommer att se mer professionell ut och kan förbättras efter behov. Dessutom äger du faktiskt din blogg helt själv. Nackdelen är att det kostar ungefär 700kr per år.

Om du bara bloggar för skojs skull eller om du inte planerar att göra det under en  längre tid, kan en gratis blogg vara det rätta för dig. Men om du menar allvar med att blogga är alternativet självklart. Egen server är rätt väg att gå för dig.

Gratis blogg – Vilken plattform ska jag välja?

Det finns många olika bloggplattformar som du kan välja mellan. Vissa är mer flexibla och enkla att använda, medan vissa är mer begränsade och kommer med en högre inlärningskurva. Här är vad du behöver tänka på.

Nybörjarvänlighet: Är den här bloggplattformen lätt att konfigurera och hantera? Erbjuder den support och felsökning?
Funktioner: Tillåter plattformen dig att anpassa din blogg med teman, plugins och tillägg?
Underhåll: Hur mycket manuellt arbete kräver plattformen?
Intäktsgenerering: Kommer den här plattformen att tillåta dig att enkelt tjäna pengar på din blogg?

Den senaste statistiken visar att WordPress, som är en gratisbloggplattform, är den mest använda bloggplattformen 2022.

Konfigurera din blogg via webbhotell (och registrera domännamn)

För att komma igång med en självstartad WordPress-blogg på egen server måste du köpa ett domännamn och välja WordPress-webbhotell.
När du har konfigurerat ditt administratörskonto för WordPress kan du fortsätta till din nya instrumentpanel.

”Webbplatstitel” – Det här är titeln du valde för din blogg och/eller din företagsblogg. Se till att du har rätt titel eftersom detta är det första användarna ser, och det hjälper dig att visas i sökresultaten på google.

”Tagline” – Detta är en kort beskrivning (vanligtvis en mening) av vad din blogg handlar om. Till exempel: ”Recept som även en nybörjarkock kan hantera.”

Tänk på att du kan komma tillbaka och ändra dessa när som helst. I avsnittet Allmänna inställningar kan du också kontrollera om din webbadress (t.ex. ditt bloggnamn) är korrekt, ställa in din tidszon och välja önskat språk.

I läsinställningarna kan du välja vad läsare ska se när de besöker din hemsida. Du kan antingen välja en statisk sida för din hemsida och blogg, eller så kan du välja att visa de senaste inläggen du publicerat.

På samma sida (läsinställningar) kan du se till att sökmotorer som Google kan hitta din nya blogg. För att göra det, gå till läsinställningar och se till att ”Avråda sökmotorer från att indexera den här webbplatsen” förblir avmarkerat. Om du inte gör det kommer din blogg inte att visas i Googles resultat och därför generera mindre trafik till din blogg.

Designa och anpassa din blogg

När du är klar med din bloggs inställningar kan du nu anpassa utifrån dina behov och mål.

Det fantastiska med WordPress är att även om du inte är en skicklig designer, kan du fortfarande få ett förstklassigt utseende för din blogg.

Hur? Tack vare tusentals WordPress-teman som finns tillgängliga på webben — alla dessa är gratis, och du kan enkelt anpassa dem (utan någon kunskap inom programmering).

Gå tillbaka till din WordPress-instrumentpanel och navigera till Utseende → Teman. Väl där klickar du på “Lägg till ny”

Klicka på populärt – Här ser du de mest populära gratis WordPress-teman på marknaden. Och det bästa är att du kan installera vilken som helst av dem med bara ett klick.
Ägna en stund åt att bläddra i den här listan för att hitta något som passar din hemsida och huvudsyftet bakom din nya blogg.

Hur du anpassar ditt tema (logotyp, färger och struktur)

Även om WordPress-temat som du valde kommer med en förkonfigurerad design, kan du ändra delar av det efter eget tycke om du har en bra designidé.

Allt detta görs om du går till Utseende → Anpassa. Nu är du i WordPress Customizer. Beroende på ditt nuvarande tema får du en annan uppsättning alternativ i sidofältsmenyn, men de vanligaste kommer att inkludera:

Webbplatsidentitet: Här kan du ställa in din bloggtitel igen och lägga till en logotypbild och webbplatsikon
Färger: Här kan du justera de grundfärger du vill använda i din blogg.
Rubrik: Ställ in din rubrikgrafik eller bild.
Bakgrund: Ställ in din bakgrundsgrafik med till exempel en bild eller färg.

Du vet förmodligen vad en logotyp är – ett grafiskt märke eller symbol som används för att identifiera din blogg. Om du inte har en logotyp ännu kan du använda ett gratisprogram för att göra din egna logotyp. Som Wix Logo Maker eller Tailor brands.